Over judo

jigoro-kanoJigoro Kano geboren op 28 oktober 1860 te Mikage (in de buurt van Kobe, Japan: kaartje , begon als 16-jarige te studeren aan de Keizerlijke Universiteit van Tokyo en behaalde op 21-jarige leeftijd zijn graad.

Hij deed aan vele sporten, waaronder baseball en gymnastiek, maar zijn lichaamsbouw en geringe fysieke mogelijkheden stonden grotere prestaties in de weg. Als gevolg van de gewijzigde sociale omstandigheden kostte het Jigoro Kano veel moeite goede leermeesters te vinden.  Hij studeerde bij H. Fukuda en M. Iso op de Tenshin-Ryu en ging na de dood van M. Iso over naar Kito-Ryu. Professor Jigoro Kano leefde in de boeddhistische tempel  bij Eishoji. Hij gebruikte zijn eigen kamer van 12 tatamis (5,49×3,66 meter). Zo werd de Kodokan opgericht in 1882. Jigoro Kano de grondlegger van judo overleed aan longontsteking op de terugreis van Caïro naar Japan aan boord van het S.S.  Hikawa Maru op 4 mei 1938.

De twee hoofdpijlers waarop judo steunt zijn:

  1. Seioku-Zen’yo
    Maximale doelmatigheid bij een minimum aan inspanning
  2. Jita-Kyoei
    Gemeenschappelijk welzijn

JU betekent: soep, mee of toegeven (om uiteindelijk te overwinnen).

DO betekent: weg of principe.

Meegeven met de kracht is het principe waardoor met weinig inspanning een groot resultaat behaald wordt. Een ander voorbeeld hiervan is de vergelijking met natuurelementen:

  • Een eik en een rietstengel stonden beide in  een geweldige storm. De enorme eik trotseerde met kracht de aanvallen op zijn stabiliteit en de ranke rietstengel boog mee met de windkracht. De eik ontwortelde en de rietstengel overleefde het en richtte zich na de storm weer op!

Bekende nederlandse judoka’s: Lijst  Lees verder op: wikipedia

Wil je een spreekbeurt houden over judo dan kun je onze spreekbeurttas lenen.

Wil je meer weten over de judoregels, klik dan op de link voor een presentatie. Judoregels in begrijpelijke taal